Skip to content

Linuxul si educatia

  • by

Adoptarea linuxului a capatat in cazul rusiei un aspect aparte. Dupa ce profesorul acuzat ca ar fi folosit windows fara licenta a fost trimis in Siberia, ministerul educatiei a afirmat ca in curind nu vor mai compara software de la Companii si vor utiliza o varianta de linux cu localizare in limba rusa ( http://www.mosnews.com/news/2007/02/07/linuxschool.shtml ) . Ce este deosebit in aceast model de adoptare ? Este adoptare prin impunere. Ceea ce poate fi un lucru nu tocmai bun.  De ce ? Pentru ca daca impui un lucru trebuie intii sa dezvolti infrastructura pentru a creea specialisti in domeniul respectiv.

Acelasi lucru se vede si in Romania. Profesorii care au auzit de linux sint foarte putini, iar specialistii care ar avea timpul necesar si ar fi dispusi sa  ajute raspindirea cunostintelor despre linux sint si mai putini. Concluzia ? In Romania este cerc vicios.  In domeniul IT programele scolare sint depasite de evenimente ( a se vedea predarea DOS si Norton Comander sau Fox )

Ce e de facut ? Este nevoie de :

  1. O platforma comun acceptata in comunitatea Linux din Romania. Ex: O distributie de linux localizata.
  2. Dezvoltarea de programe localizate pentru Romania. Programe pentru educatie. Programe care sa ajunga sa fie folosite de elevi si studenti. De ce ? Pentru ca ei vor ajunge sa predea.
  3. Vizibilitatea comunitatilor si a proiectelor. Degeaba se scrie software de care nu aude nimeni. Un software genial de care nu s-a auzit nu exista.
  4. Cresterea masei de utilizatori. Este legat oarecum de punctul 1. A vazut cineva Install party-uri in Romania ?

Ar mai fi multe de spus . Dar deocamdata ma opresc.

Tags:

1 thought on “Linuxul si educatia”

  1. pai de install partyuri vorbeam si eu acu’ ceva vreme. mlug (http://mlug.ca) face chestia asta cam odata pe luna. prezentari si conferinte, deasemenea lunare au loc la FACIL – http://facil.qc.ca – iar voluntarii ile-sans-fil (http://www.ilesansfil.org) ofera acces internet gratuit in foarte multe lucuri din oras, folosind AP-uri linksys cu openwrt pe ele; alte proiecte ilesansfil la http://www.ilesansfil.org/tiki-index.php?page=Projects.
    alte chestii interesante pe aici: http://www.rebootmontreal.ca/en/main.htm – echipamente si suport linux moca pentru organizatii non-profit
    http://www.mille.ca/ – linux in educatie
    http://www.cllap.qc.ca/2006/modules/wfdownloads/singlefile.php?lid=53 – cea mai mare migratie la FLOSS din oras (30 000 de useri)

    cam asta inseamna implicare. e adevarat, un numar impresionant de oameni isi ofera serviciile voluntar (tare as vrea sa vad cand se va intampla asta si in romania), da’ crede-ma, SE VEDE!

Comments are closed.