Skip to content

Mancare si sila

  • by

scoici.jpgDe când am venit din scurta vacanta petrecută la … aţi ghicit … tot la bulgari încerc să îmi revin la programul normal. Si să mai si scriu pe blog din când în când. Iniţial m-a amuzat ideea de una pe săptămâna ( seamănă cu modelul fata de la pagina 5 🙂 ). Acum mi-a mai trecut un pic din entuziasm. Si pe măsura ce timpul trece entuziasmul e înlocuit de silă. Poate am sa scriu despre diferenţa intre oamenii de la noi si oamenii de la ei. Acum voi vorbi un pic despre diferenţele intre o terasă de la noi si una de la ei. Sâmbăta dimineaţa am petrecut-o la terasa unde mâncam de obicei la bulgari iar după amiaza la o terasa din Neptun. Scorul este net in favoarea bulgarilor. Si nu vorbesc doar de preţ … ci de calitatea mâncării, de modul in care eşti tratat, atmosfera creată pe terasa.

 

Daca la bulgari timpul de aşteptare mediu era de 1 ţigară din momentul comenzii până când aveai mâncarea pe masa la noi este de circa 3 ţigări . Fumate cu pauza intre ele. Daca la bulgari erai aşteptat tot timpul cu un zâmbet cel puţin politicos , la noi eşti aşteptat cu priviri gen: “io-te ba si la ăştia cit durează sa comanda”. Daca la bulgari ţi se aduce un meniu imediat cum te-ai aşezat la masa la noi meniul vine după 10 minute si iţi este luat imediat după ce ai comandat. Daca pe terasa de la bulgari poţi vorbi in şoaptă iar muzica se aude in surdină fără sa fie deranjantă la noi trebuie sa urli la vecinul de peste masa ca sa te audă si daca eşti nenorocos auzi reclame la tampoane in pauzele dintre 2 piese ale unui radio “hit”. Daca la bulgari fiecare porţie de mâncare este frumos aranjata ( a se vedea poza ) la noi o pizza este pe alocuri necoapta, ţi se aduc 3 porţii in loc de una (iar asta o afli daca studiezi cu atenţie la final nota) . Daca la bulgari fiecare pahar este curat , ţi se aduc şerveţele la masa , sosurile , oţetul sunt aduse direct la noi trebuie sa strigi minute bune după chelneri ca sa le aducă ( luate de pe alta masa de multe ori ). Daca la bulgari vrei sa comanzi o mâncare despre care nu ştii exact cum este ţi se dau explicaţii detaliate cu ce conţine mâncarea, la noi întâlneşti priviri strâmbe si explicaţii date in doi peri. Si in final daca o masa copioasa la bulgari este in jur de 30 leva la noi ceva similar costa in jur de 130 lei.

 

scoici.jpg

 

In condiţiile acestea nu pot sa nu mă întreb “De ce ar vrea cineva sa meargă pe litoral la noi?”

 

Ziceam la începutul articolului ceva de silă. Cit am fost plecat au început sa apară diverse zvonuri referitoare la mine. Trebuie să recunosc ca am zâmbit când le-am auzit. Au ceva imaginaţie, bolnavă ce-i drept dar bogată.

16 thoughts on “Mancare si sila”

  1. pey… mie mi se pare ultima fitza ieftina Bulgaria… sincer… avand in vedere cat de caterinca e la greci… si totusi eu tot in Vama ma distrez mai bine…. stiu ca daca vineri am plecat singura in vama sigur ma intalnesc cu o gramada de lume foarte caterinca si la urma urmei ce conteaza mancarea la varsta asta… poate la 50… conteaza sa imparti tot raul cu altii …si e super ok…

    Asa as putea sa fac comparatia fitza cat de bine e in normandia sau in ibiza in comparatie cu bulgari… si mancarea cel putin frantuzeasca…cu L’agneau de prés-salés care e cea mai buna carne de oitza de pe planeta asta…

  2. am vazut poze recente din Mamaia. plin de alge. In Costinesti ma duc maine. va povestesc ce o sa vad. celelalte statziuni sunt scumpe, urate shi aglomerate. scumpe in comparatzie cu serviciile oferite, bineintzeles. Vama? nici nu se pune problema. am ramas impresionat in mod negativ de roacherii betzi de pe plaja, care scoteau capu` din cort shi te stropeau cu voma… nu, frate! eu sunt delicat. knorr 😉 ei bine, treci granitza. se schimba peisajul. in rau. ajungi in orash shi constatzi ca shi oamenii sunt schimbatzi. dar in bine.

    Ma gandesc ca in fiecare an sa ma duc in cate o tzara… sa vad lumea. sa le mananc delicatesele shi sa le gust vinurile. bineintzeles ca fiecare loc o sa fie diferit, nu ma indoiesc. Important este sa ma simt bine. Iar romanii nu shtiu sa te faca sa te simtzi bine. asta e concluzia mea.

  3. E trist ca dupa atatia ani (…) romanii sunt la fel de nesimtiti. O mare parte din vina zic eu ca o poarta si patronii care nu-si verifica periodic angajaii.

    Si da, si eu urasc localurile care nu au un om care sa coordoneze ospatarii.
    Nadajduiesc ca o sa fie si pe la noi servicii de calitate peste vreo 7 ani 😀 (daca se trezesc patronii)

  4. @ Cop: Servicii si mancare buna gasesti in Brasov (da stiu, am un fix cu orasul asta 😛 ). De cate ori am fost acolo, am si mancat. Nu am avut niciodata nimic de reprosat si stii doar cat de carcotasa sunt 😀 Mergem odata sa-ti demonstrez 😉
    @fantasya: o sa ajungi peste cativa ani sa-ti pese de calitatea serviciilor oferite comparativ cu pretul platit. Nu mi se pare normal sa fiu tratata cu lipsa de respect (asta ca sa fiu finuta) si sa mai si platesc cat nu face. Serviciile cumparate cu banii munciti de mine mi se pare normal si corect sa-mi ofere o anumita satisfactie, un anumit confort psihic. Nu ma duc sa mananc intr-un loc in care ma umplu de nervi, nu de alta, da’ dau in ulcer dupa aia 😉

  5. Tu crezi ca numai ospatarul ala e de vina? Crezi ca lui ii convine sa fie strigat de 100x/zi, sa piarda vremea la bucatarie 20 min dupa o mancare de 5 minute si tot asa? Crede-am, am lucrat in Sibiu ca ospatar timp de 3 luni la un restaurant de 3 stele (numai stelele erau de el, clar) si stiu cum merge treaba. Oricat te-ai zbate, tot ca ei ajungi sa faci…

  6. Klau, nu esti multumit, demisioneaza. Insa nu e corect sa-ti bati joc de clienti prin prisma faptului ca tu esti frecat aiurea sau platit prost. Nu te obliga nimeni sa faci asta.
    Si n-am inteles cum adica “sa piarda vremea la bucatarie 20 min dupa o mancare de 5 minute” ?!
    E PLATIT ca sa faca asta. Ce vina are clientul ca tu, ca ospatar, esti platit prost?! (sau te freaca la ridiche aiurea seful)

    Altfel, si in Radauti, la Restaurant National au cea mai buna ciorba radauteana! Recomand si mix-grill-ul! E delicios!

  7. Seth, se vede ca nu m-ai inteles, asa ca o sa zic din nou, amanuntit. Situatia sta cam asa:
    Tu intrii in restaurant. Eu iau unul din cele 5 meniuri (patronul a zis ca scuteste niste bani si nu comanda 10 cate mese avem) si ti-l dau. Te las sa te decizi, apoi vin si iau comanda. Pana aici bun. Merg la bucatarie si predau comanda. Incepe show-ul. Bucatarul nervos ca ce mama naibii ii comanzi tu friptura nu stiu de care la ora aia. Ca el nu are dezghetata carnea. Daca mai am noroc sa mai fie si pilit, aia suntem. Revin in sala sa vad daca mai doresti altceva. Intre timp striga la mine tipul care asteapta de jumatate de ora, dar bucatarul nu se misca. Gandeste-te, e deja ora 20-22. Am patit asa toata ziua. Las de la mine. Intre timp, mai vine si aprovizionarea cu apa minerala/suc/bere. Bag si-acolo. Tu faci urat si vb cu seful de sala. El stie cum sta treaba, dar ca sa se simta sef si pentru ca e mana-n mana cu bucatarul, tot mie mi le zice. Dupa 45 minute e gata comanda ta. Pun tacamurile, o servesc (toate in aceleasi priviri ale tale, binemeritate). La final pac, mai zici si ceva de mama mea sau chestii de genul. Eventual mai aflu ca mai am si nu stiu cat de plata ca mi-a dat cu minus ca tipul X a plecat fara sa-mi plateasca. Si gandeste-te ca asta se intampla zi de zi, pana te ia cu draci si zici gata. Eu mi-o bag cat de adanc pot in restaurantul asta si ma mut la altul. Buba e ca si-acolo e acelasi lucrul. Daca nu e bucatarul atunci e patronul care din economie de curent nu lasa sucurile la rece, nu tine ce stiu eu ce aparat necesar la bucatarie aprins, te obliga sa faci lucruri care nu sunt nicidecum trecute in fisa ta de post, sau (cel mai probabil) toate la un loc.
    Crezi ca mie nu mi-ar conveni ca ospatar sa te servesc prompt? Sa fiu zambaret si sa te ‘satisfac’? Un client fericit =>
    a) se mai intoarce la mine
    b) eventual si ceva bacsis
    Gandeste-te inca odata inainte sa arunci cu acuzatiile. Nu este doar ceea ce vezi tu la suprafata, sunt mai multe lucruri care nu le vezi/stii asa ca nu te grabi sa acuzi.
    Bineinteles, sunt si ospatari a caror menire e doar sa te frece pe tine ca si client, nu neg, dar aia sunt chiar idioti si prea putini (adica exceptii), caci toti stiu ca un client fericit il vor face si pe el fericit.

    PS: Cred ca ai inteles gresit; eu am lucrat pe vacanta 3 luni ca ospatar, nu sunt ospatar de meserie. Sunt student in anul II pe profil IT. In fine….

  8. Klau e interesant punctul tau de vedere. Dar ma framinta o intrebare. Cum se face ca diferenta e atit de mare intre noi si bulgari ? Ma indoiesc ca ii indoape cineva dimineatza cu joy pills

  9. Aschi pentru a fi tratat cu respect trebuie sa impui respect… prin a impresiona un chelner astfel incat sa te respecte trebuie sa sti tu cum sa-i vorbesti. nici sa n-o arzi gen : vreau sa vb cu seful tau si nici sa n-o arzi gen : baiete si etc… Si eu consider in continuare ca daca el te considera si bine imbracat si nu o arzi agarici sau gen imo e ok..

    Mamaia nu e toata plina de alge.. ce exagereaza shobo…n-ai vazut asha ceva… zice de rockerii beti… sincer rockerii din vama o ard mai mult la stuff … si eu am stat anul asta destul de mult timp si n-am vazut ce zici tu… in afara de prietenul nostru care a adormit pe plaja si noi uitasem cum era imbracat si am dansat 3 ore langa el fara sa stim ca e defapt el… si vorba aia in fiecare dimineatza am ajuns la somn la 7 8… trebuia sa vad terminati….in vama trebuie sa si sti unde sa o arzi… la fel ca si in mamaia de altfel…

  10. Cop, logic ca nu-i indoapa nimeni, dar toti factorii de stres pe care i-am mentionat anterior, dispar sau se diminueaza semnificativ. Sunt sigur ca el nu mai asteapta inutil in bucatarie, nu-si primeste suturi de la seful de sala pe nemeritate si sunt sigur ca el se ocupa cu servitul clientilor acolo, nu cu facutul cureteniei, cu carpirea tevilor, sau schimbatul becurilor sau mai stiu eu ce alte minuni.
    In astfel de conditii iti zic eu ca e greu sa nu fi zambaret/prompt/amabil.

  11. Fantasya, hai sa nu exageram si sa ramanem in limitele bunei cuviinte. Chiar ai impresia ca ma duc la resturant imbracata indecent sau c-am obiceiul ma trag de sireturi cu ospatarii? Get back to reality, my dear! Ne stim de cativa ani, ar trebui sa poti presupune mai bine de atat ce fel de om sunt 😛

  12. Klau: Sa recapitulam: bucătarul pe care îl doare in’ beep pentru ca e deranjat in timp ce are vise erotice cu Alina Plugaru e primul, ÅŸeful de sala care urla la ospătari si in cele din urma patronul pe care îl doare fix in obiectul necesar tot Alinei Plugaru.
    Care la randul lor sunt tot oameni. Ar fi foarte interesant sa aflam părerea bucătarului si părerea patronului.
    Eu zic ca pe patron ar trebui sa il intereseze destul de tare clientii multumiti . Pentru ca un client multumit mai vine si a doua oară, si a treia oară …
    Revenind la bucătar. El e si el un angajat simplu. Care se presupune ca ar trebui sa îşi facă munca daca nu cu plăcere măcar cu răspundere. Cazurile ideale sunt alea cu sa-Å£i facă plăcere in tot ceea ce faci. Iar daca un bucătar nu-si face treaba bine nu ar fi loc ca patronul sa zică : “MulÅ£umim pentru colaborare dar nu va încadraÅ£i in acest colectiv?”
    As mai scrie dar devine comment-ul destul de lung.

  13. Cop, tu uiti un singur lucru, dar care este esential: un patron tot timpul urmareste profitul, nicidecum altceva. Fie ca e patron de restaurat/striptease/firma constructii/etc. el are doar banul in minte.
    El ca sa aiba ceea ce are, a investit capital. Ca sa-l recupereze, are planificate niste cheltuieli si castiguri lunare/anuale. Lui nu-i convine sa-i dea la alt bucatar mai capabil 500 RON in plus, ca stie ca el oricum are vad acolo si e cautat. Ii face careva o reclamatie? Nicio problema, doar de-aia in fiecare vineri seara bea cu baietii in camera inchisa.
    Noi aplicam un principiu comercial prost, si-anume: decat sa vindem mult dar cu un castig garantat de 5% sa zicem, preferam sa vindem putin cu un castig de 50-100% daca se poate.
    Bine, recunosc, pe perioada iernii de exemplu e ca si mort restaurantul, dar el tot are curent/oameni/aprovizionari/etc de platit.
    De-asta dincolo (ma refer aici la Elvetia) trebuie sa faci mai intai 3-4 ani scoala, abia apoi poti conduce un restaurant/local. Sunt niste cunostiinte pe care trebuie sa le dobandesti, fara de care esti in aer.
    De-altfel, statul si bancile colaboreaza mai mult cu tine in orice situatie te-ai afla, dar deja dam de-o concluzie dintr-un post anterior (ROMANIA SUCKS) si-o sa ma opresc aici.

Comments are closed.