Skip to content

De ce nu se impune linuxul inca pe piata end user? ( Partea 2 )

  • by

In prima parte am vazut citeva din parerile utilizatorilor referitoare la linux. Iata ce reproseaza ei:

  • Existenta unui singur sistem de operare foarte folosit a echivalat cu existenta unei standardizari pe care s-au bazat producatorii de software.
  • Variantele cu interfata prietenoasa (Mandrake, Fedora…) se misca mai prost decat XP, pe aceleasi masini
  • Lipsa aplicatiilor similare celor din Windows
  • Pt. Linux profesionale trebuie sa platesti ca si pentru Windows
  • Aplicatiile pentru Linux se blocheaza cu acelasi succes
  • E mai greu de utilizat si administrat fara oaresce cunostinte de programare. Asta cam sperie pe omul de rînd, si nu putem chiar sa nu fim deloc de acord cu el
  • Este mai bun, pentru ca este moca
  • Solutie ca Linux-ul sa devina o alternativa serioasa la Windows e ca el sa devina CU PLATA

Sint de acord ca la capitolul aplicatii linuxul este departe de windows. Si nu ma refer aici la numar de aplicatii cit la calitatea unor aplicatii. De multe ori aplicatiile scrise pentru linux dau sentimentul de nefinisat. Si mai exista o problema. Sint prea multe variatiuni pe aceasi tema. Am vazut foarte multe fork-uri de proiecte si prea putine join-uri. Iar imbunatatirile la un proiect forked de obiciei nu sint primite in mainstream. Iar asta inseamna disiparea energiei de dezvoltare. Pentru ca cel care face forkul ( daca vrea sa pastreze legatura cu main streamu-ul ) trebuie sa piarda timp intretinind patch-urile intre versiunea lui si main stream.

Existenta unui singur producator de sisteme de operare sau a unui sistem de operare complet standard este o utopie. Nu se poate face. In primul rind din punct de vedere politic. Presupunind ca s-ar dori asa ceva ar trebui creeat o organizatie neutra din punct de vedere comercial care sa ia deciziile referitoare la dezvoltarea S.O.

Este posibil ca anumite distributii sa creeze probleme pe anumite modele hardware. in special pe hardware foarte nou (placile cu i965 sint un exemplu bun). Acest lucru creeaza cele mai mari probleme de adoptie linux. Daca hardware-ul este prea nou si sint probleme la rularea linuxului omul care vinde calculatoare nu poate sa preinstaleze linux in multe cazuri. Omul care cumpara un calculator vrea sa fie cit mai nou iar linxul poate sa nu mearga ( bine ) pe acel hardware. Un alt aspect legat tot de cei care vind hardware: nu au oameni care sa asigure suport linux.

Linuxul este moca / linuxul trebuie sa devina comercial. Nu acesta este aspectul principal. Plata pentru Linux trebuie sa se regaseasca in User Suport si in HowTo. Pentru utilizatorul final este foarte important sa aiba pe cine intreba. Si sa aibe pe cine intreba fara sa i se raspunda cu “RTMF” , “Instaleaza-ti altceva”, “nu merge pe distributia ta” etc.

Tags: