Estonian e-residency ( part 1 )

Ce imi doresc eu ca om de la o tara sint:

 • Stabilitate – o societate pasnica, una in care sa nu existe conflicte mari si in care eventualele divergentele sa se rezolve prin alternanta electorala. Asta mi-ar da un grad de certitudine ca tot ce as construi ar si ramine construit / folosit de generatiile urmatoare.
 • Predictibilitate – seturile de acţiuni din partea tarii / guvernelor  si  pachetele legislative sa poata fi anticipate de mediul de afaceri. O legislatie fiscala care se schimba mai des de 3 – 5 ani se stie ca este daunatoare pentru orice mediu de afaceri normal.
 • Minimal intervention – interactiunea intre om si stat sa fie minima, cat mai usoara iar pachetele de legi foarte simple ( era o vorba : daca o lege nu incape pe o foaie A4 nu e o lege buna )
 • Transparenta decizitionala – Toate informatiile sa fie public accesibile intr-un format electronic si disponibile oricand.
 • Sistem medical normal – Stim toti care am avut “placerea” de a sta intr-un spital de stat in Romania cit de greoaie sint procedurile, cite lipsuri sint . EUROSTAT  plaseaza Romania pe primul loc in ierarhia tarilor in care zeci de mii de pacienti cu sanse de supravietuire mor anual in spitale.
 • Sistem de transport normal – Nu exista o autostrada cap coada pentru a iesi din capitala pina la o austostada catre centrul europei. Exemplu: Bucuresti – Arad  ( 6 ore si 45 minute ) versus Szeged – Linz ( 5 ore ). Distantele sint similare. Iar durata transportului de marfa dintr-o tara in alta este unul din factorii care fac diferenta intre business-uri.

Lista ar putea continua mult si bine.

Cum de am ajuns la Estonia si la e-residency ?  Citeam acum ceva vreme despre tehnologia blockchain . Inerent am ajuns sa citesc despre o mica tara ( membra UE ) si pe care toata lumea o vede ca “most technologically advanced in the world”. Asta m-a pus pe ganduri si am inceput sa citesc mai mult . Asa am aflat ca:

 • incepind cu 1997 -> 99% din serviciile publice sint disponibile sub forma de electornica ( e-services ) . Ce inseamna asta ? in majoritatea cazurilor totul se poate rezolva cu tastatura fara a fi nevoie sa mai treci fizic pe la vre-un serviciu public si sa completezi cereri / sa semnezi acte / sa stai la cozi etc. Limitarea birocratiei ? O DAAAA. ( cit timp pierzi in Romania ca sa schimbi permisul de conducere daca a expirat ? 1 zi ? 2 zile ?  Sigur ai luat in calcul si vizita medicala ? ( daca o faci pe bune ) Dar drumurile pina in Pipera ?  )
 • incepind cu 2000 -> Plata taxelor online . Practic poti plati toate taxele dintr-un singur loc cu un singur click si toata procedura dureaza 3 – 5 minute. Tu cit timp pierzi pe an platind taxe / amenzi etc ?
 • 2001 – X-road . Linkarea tuturor bazelor de date publice intre ele. Dar fara a centraliza si a avea un singur mamut care sa crape…  Baze de date distribuite care pot fi interogate intre ele functie de necesitati.  In Romania cam cit timp ai pierdut pe la medicul de familie ca nu mergea sistemul de carduri de sanatate  ?
 • 2001 – Digital ID – Card national cu chip pe care fisierele sint stocate cu public key encription de 2048 biti si acest car poate functiona ca “proof of ID” in mediul digital .  Tu cite parole si tokenuri ai ?
 • 2005 – Internet voting – Nu conteaza unde esti . Atata vreme cit ai ID-card-ul cu tine si acces la internet poti vota. Si asta fara sa mai trebuiasca sa organizezi sectii de votare, sa urmaresti sa nu se fraudeze etc. Iar asta inseamna ca mortii nu pot vota si nici nu pot sa se duca cu autocarele sa voteze de n ori.
 • 2007 – Public safety – Angajatii de  la serviciile de securitate pot afla de la distanta locul unui accident cu precizie de 5 metri. Iar peste 90% din apelurile de urgenta se raspunde in maxim 10 secunde .  Politia estoniana nu mai opresc soferii pentru verificari tehnice pentru ca au deja datele relvante in chipurile de pe masina. Productivitate dubla , posibilitate de coruptie mica.
 • 2008 – Blockchain tehnology si e-health . Toate fisele medicale ale pacientilor au fost digitizare si introduse in sistem . Pacientul este DETINATORUL datelor iar sistemul blockchain asigura ca aceste date nu pot fi modificate de nimeni. De asemenea accesul la date ( cine / cind / de ce ) este permanent stocat in blockchain . Asta inseamna pacientul poate da acces unui doctor la intregul istoric medical iar acesta poate lua decizii mai bune.  De cite ori ai umblat dupa tine cu dosarele cu rezultatele analizelor si cu filmele de la radiografii ?
 • 2014 – e-residency

Astea au fost motivele initiale care pentru mine au fost suficiente pentru a adera la acest sistem si de a ma face e-rezident.

Al doilea set de motive tin strict de business si le voi detalia in urmatorul post.

1) Faza care mi s-a parut extrem de funny a fost ca a trebuit sa merg in Viena sa imi ridic cardul 🙂 Vorba ceea … “Am plecat Bucurestean si-am venit Estonian”

2) Cum arata sistemul din punct de vedere hardware? Simplu si usor de utilizat. Cind ridici pachetul zici ca ai primit cadoul de craciun. Iar in pachet nu sint dulciuri dar avem asa:

 • Cardul
 • Cititorul de card
 • Codul Pin1 , Pin 2 si PUK

E-estonia welcome kit

Card + Card-reader

 

Iar cititorul de card in forma de cruce ar putea sa-i linisteasca pe amatorii de teorii ale conspiratii de genul “dar citeste card invers” . Dragilor este o cruce peste un card . Deci totul e sub control. De 666 nu l-am verificat dar la prima vedere e ok ( *smile* )

 

2 thoughts on “Estonian e-residency ( part 1 )

 • /me face cu mâna 🙂
  Sunt e-Rezident din august 2015 și mi se pare super tare sistemul. Bine ai venit în familie și sper să-ți folosești e-rezidența la chestii constructive!
  Radu

 • Super tare. Asta inseamna ca deja ai experienta cu sistemul. Eu sint abia la inceput dar am de gand sa merg all the way. Evident cu documentare , tutoriale si chestii tehnice astfel incat orice doreste sa faca acelasi lucru sa aiba un punct de plecare. Si mai mult de ce nu poate la un moment dat implementat ceva similar in Romania.

  Urmatorul pas pentru mine este sa deschid companie in Estonia.

  Btw . Am ales sa postez seria de articole pe blog si nu pe facebook , linkedin & co pentru a fi sigur ca nu se “pierd” printre algoritmii de afisare 🙂

Comments are closed.