M-am tot lovit de intrebarea: “De ce ar folosi cineva TFM/GNU Linux?”. Răspunsurile la aceasta întrebare pot fi multe şi depind foarte mult de unde unghiul de abordare. Am să încerc să dau niste repere un pic diferite faţă de ce s-a spus despre TFM pînă acuma.
Cred că o sa dureze cîteva zile pînă voi termina articolul. Am sa-l editez des (în funcţie de ideile pe care o sa le am). Pentru sînt foarte multe de scris.
Pentru mulţi TFM/GNU Linux este doar o alta distribuţie de Linux.
Da. TFM/GNU Linux este o distribuţie de Linux.
Nu. Nu este doar o distribuţie de linux. Nu este o distributie generala de Linux. Este baza de dezvoltare a unor solutii.
- TFM/GNU Linux este derivat din RedHat ?
Nu. Nu este derivat din RedHat. Versiunea 1.0 a TFM Linux a fost derivata dintr-un RedHat si si-a încheiat durata de viaţă in 2004.
TFM /GNU Linux 2.0 a fost refacut from scratch pentru a fi complet independenent ca si dezvoltare dar respectind LSB-ul pentru compatibilitate. Trecerea de la o alta distributie la TFM/GNU Linux se face in 1 – 2 saptamini de acomodare.
- Ce ştie sa “facă” TFM/GNU Linux default?
Poate fi folosit ca server de mail, ca server de DNS, ca server de web (LAMP), poate fi folosit pentru a tranzita semnal audio dintr-un loc în altul, poate fi folosit pentru a crea VPN-uri.
Pînă aici nimic spectaculos. Dar un sistem de operare nu este spectaculos. Un sistem de operare trebuie sa fie vizibil cît mai puţin. Un sistem de operare trebuie sa îşi faca treaba în cel mai bun mod cu putinţă. Un prieten avea o vorbă: “Daca ar putea sa producă şi 2 sticle de bere, să le impacheteze şi să le lase la uşă ar fi ideal”. - Şi încet, încet ajungem la întrebarea de ce TFM/GNU Linux?
Pentru ca este o platforma de dezvoltare. Ştie sa facă lucrurile uzuale “by default” dar adevaratul potenţial este în adaptabilitate. Potenţialul numit “Custom solution”.
Va continua ….