Skip to content

Despre politic si democratie in contextul actual

  • by

In seara asta am vazut la mine pe wall-ul de pe Facebook o postare a domnului Tariceanu intitulata : “Apel pentru apărarea democraţiei” .
Linkul catre pagina este: https://www.facebook.com/notes/calin-popescu-tariceanu/apel-pentru-ap%C4%83rarea-democra%C5%A3iei/1171203776227769

Dupa ce am citit am decis sa raspund punctual:

  • 1) “favorizată de neglijența şi, eventual, de corupţia unor autorităţi locale.”
    Si pentru apararea democratiei “eventual” sa nu ved cite borduri s-au schimbat numai in Bucuresti, tot eventual sa inchid ochii la exploatarile de gaze de sist, sa inchid ochii la Rosia Montana,
    sa inchid ochii la comportamentul din piata al Microsoft si multe altele. EVENTUAL imi pare rau. Dar NU.
  • 2) “a izbucnit o criza politica” – Eu i-as spune criza politica generata de o criza economica. Detaliez mai jos de ce.
  • 3) “România înregistrează de trei ani cea mai constantă şi solidă creştere economică din Uniunea Europeană. Gradul de satisfacţie al unei mari părți din societate este justificat de o creştere a veniturilor însoţită de o scădere a preţurilor de consum.”
    S-a plimbat cineva in ultimul an prin Bucuresti ?
    Afacerile mici au cam disparut, magazinele de cartier si-au inchis portile unul cite unul. Terasele din cartiere la fel.Alt exemplu: piata de media este in degringolada complet, publisherii si-au redus drastic continutul produs local , iar agentiile de publicitate o duc de pe zi pe alta.
    Investiile in tehnologie s-au redus dramatic. CAPEX’ul din multe firme este pe 0.
    Si cele 3 tendinte sint: “costuri 0 , costuri 0, costuri 0”.
    Multe firme restructureaza ca sa supravietuiasca sau sa fie pe profit. Si restructureaza in dulcele stil romanesc. Dau afara oameni iar cei care ramin preiau si munca celor care pleaca.
    Sclavagismul este tolerat intr-o democratie ?

    Care este cresterea economica REALA in conditiile in care Statul este partener 50-50 in orice business din Romania prin taxe ?
    A se vedea: http://cop.tfm.ro/despre-cit-cheltuieste-o-firma-si-cit-ia-statul/

    Pe de alta parte a auzit cineva despre:
    Retehnologizare, DataCentere de cloud in Romania ? Fabrici de fibra optica, componente de IT pe undeva la capitolul investitii strategice ?
    Eu nu.
    A auzit cineva despre atragerea clientilor din afara Romaniei catre servicii furnizate de Romania ?
    Eu nu prea ( stiu prea putine cazuri ).

    Haideti sa eliminam complet taxele si sa facem programul “Adopta un Bugetar“. Si in cadrul acestui program bugetarii sa fie platiti direct de firme.
    Cu siguranta vor fi multi care vor automatiza procesele si multe posturi vor fi inchise pe principiul (parafrazat ce-i drept):
    Start working or I will replace you with a SMALL shell script“. Eu asa as face cu siguranta.

  • 4) “Această fugă de răspundere a guvernării i-a permis preşedintelui să declanşeze criza de regim. O criză artificială, fără nicio premisă de ordin politic, economic sau social”Fuga de raspundere este sportul national al politicului din Romania. A fost un referendum VALID prin care s-a validat reducerea numarului de parlamentari. A fost implementat ? Nu. Din vina cui ? A societatii civile ? A democratiei ? Nu. A dictaturii parlamentare si a dictaturii politice pina la urma.Credeti ca mie mi-e sila de politic pentru ca politicul e imaculat si performant si trage tara in sus ?Cind sint in strada 10.000 de oameni eu as zice ca este o criza atat politica, economica si sociala. Sau poate doar unii dintre noi au vazut citi oameni au iesit in primele zile iar apoi cind au aparut incercarile de manipulare s-au retras in case cu bun simt si decenta ?

    In virtutea celor de mai sus eu nu ma simt reprezentat de politic in Romania. Pentru mine politicul actual este nereprezentativ si alternativa tehnocrata este de mii de ori mai buna decit orice alternativa politica.

Acesta este punctul meu de vedere. Daca punctul meu de vedere jigneste pe cineva imi cer scuze anticipat.