Skip to content

Excursia din Bulgaria

  • by

view_mic.jpg“Nimic nu este mai placut decit sa stai la malul marii pe un sezlong la umbra unei umbrelute cu o sticla de Bavaria si multi prieteni linga . O zi de relaxare inainte de concert. Salivez deja gindul ca la amiaza voi savura o portie adevarata de scoici picante.” Asta scriam a doua zi dimineatza pe plaja din Balcik , Bulgaria. Cum a fost drumul ? Care au fost impresiile ?

Am plecat tirziu din Bucuresti si am prins autostrada relativ goala , prin urmare kilometrii de autostrada s-au terminat rapid. Parca mult prea repede. Urmatoarea bucata de drum a fost horror . Daca pe autostrada se mergea cu cit putea mai mult masina pe urmatoare bucata .. 40 – 50 km/h . Din cauza unor camioane care se miscau in reluare. Iar de la 140 la 40 efectiv parca stateam pe loc. Nici o problema … Rabdare si tutun. Prin vama am trecut rapid . Cred ca in 7 minute eram deja trecuti prin vama. Din acest moment lucrurile au devenit tricky. Am avut cu mine un GPS iPAQ Travel Companion + iGO 2006 ( Multumesc Mihaela ) care s-a dovedit complet inutil in Bulgaria ( are hartile incomplete , foarte multe zone albe netrasate ).

 

Bugarii au niste drumuri horror. Majoritatea sint in reconstructie , gauri in asfalt , plombe. Drumurile din Romania sint parfum fata de cele de la granita pina in Balcik. In schimb sint foarte putin umblate. Din cind in cind treceam pe linga masini foarte vechi. Ce m-a surprins in mod placut: o padure de turbine eoliene … Sa notam … masini putine , turbine eoliene … Asta nu inseamna poluare putina ?

 

Pe drumuri indicatoarele sint foarte putine. Nu am vazut borne de kilometraj si poti merge lejer 20 km fara sa vezi nici o urma de indicator. Mai mult nu toate indicatoarele sint bilingve … Cei care nu cunosc alfabetul pot avea o problema.

 

Politistii bulgari ( cei pe care i-am intilnit si am oprit sa cerem indicatii ) nu stiu engleza. Greu sa te intelegi cu ei. Cea mai hazlie faza a fost cind i-a desenat un indicator pe hirtie incercind sa intrebe daca exista indicatoare si omul n-a priceput ce e ala. Mi-e greu sa descriu sa descriu in cuvinte cum incercam sa ne intelegem prin semne. Oricum dragut din partea lor ca macar au incercat sa explice.
Intr-un final am gasit si sensul giratoriu de care (cred) ca zicea ceva politistul ( tok, tok, tok i … ). In oras am orbecait destul de mult pina sa nimerim strada pe care era hotelul. ( doua strazi cu acelasi nume una avea numerele 1, 2 si 4 si pe cealalta era numarul 3 ) . Formalitatile de cazare au durat citeva minute si in sfirsit am ajuns in camere.

view_mic.jpg

Camerele erau la circa zece metri de mare. Practic era camera , era drumul pe faleza , stabilopozi si mare. Si cum am prins luna plina , privelistea era superba. A urmat aducerea masinii in fata hotelului. Ca sa ajungem a trebuit sa trecem de o bariera iar paznicul nu stia engleza . In incercarea noastra de a explica ca sintem cazati la “Los dos galos” hotel , mi-a venit ideea sa citesc de pe cheie “Dvata petela” moment in care s-a luminat la fata si ne zice in romaneste: “aaaa … la doi cocosi .. treceti”. Asa am realizat ca avem mult mai multe sanse cu romana decit cu engleza.

 

Si pentru ca am ajuns seara si nu aveam bani schimbati am incercat sa gasim o casa de schimb. Evident nu am gasit o casa deschisa. Prin urmare am incercat sa gasim un loc de mincare unde sa putem plati in Euro. Am ajuns la o terasa unde ne-a preluat un chelner care nu stia englza in schimb o rupea pe romaneste bine si ne-a spus ca putem plati in lei. Noi am facut ochii mari nevenindu-ne sa credem dar ne-am asezat zicind ca ce o fi, o fi. Well … Pe linga faptul ca am mincat super bine, am platit in lei iar preturile au fost mult mai mici ca la noi. Meniurile erau toate bilingve ( romana / bulgara ) , portiile IMENSE. Iar prin acest simplu fapt terasa respectiva a devenit locul exclusiv de mincat pentru noi.

 

Asa s-a incheiat prima seara. A doua zi a fost ziua cu concertul Manowar din Kavarna. Dar despre asta in partea a doua.

28 thoughts on “Excursia din Bulgaria”

  1. hahaha…indeed, nu stiu engleza bulgarii si cand stiu nu intelegi nimic din ce zic. Insa mancarea lor e ffff buna si mai ieftina, nu prea are aditivi si e foarte multa productie locala (cel putin la Russe). Da mai multe nush sa zic… Mihai, inapoi la tine:D

  2. La bulgari… papa bun si ieftin, politisti stupizi pe care ii poti mitui cu 100 mii si pun botu’… Plaja frumoasa, curata, conditii bune. Ne place…

  3. Em.. sper ca publici partea a doua cu bulgaria inaintea partii a doua cu internetul si ciobanii…
    E mai interesant πŸ˜€

  4. Da. Inca lucrez la el. Inainte de partea 2 o sa fie un alt post in schimb . Am gasit un idiot care copiaza cu o crasa nesimtire de la mine de pe blog si le pune la el pe blog ca fiind articolele lui. Iar chestia asta ma cam enerveaza. Ce nu stie baietasul e ca imaginile au watermark …

  5. N-as vrea sa fiu in locul lui >:)

    Cred ca voi face si eu o excursie cat de curand la sud de granita πŸ˜€

  6. Well. A scos postul de pe blog. Dar a ramas in continuare titlul care e copiat de aici de pe blog. Ma rog . O sa postez mai incolo niste screenshots.

  7. Trendy treaba. Si cand te gandesti cati se duc la mare la noi si se lasa cu buna stiinta jefuiti practic de bani in acele conditii mizere doar de dragul povestilor care le spun cand se intorc din concediu… bleah…
    Brovos si tineti-o tot asa πŸ˜‰

  8. Trendy sa mergi la bulgari ? Eu am avut multe reticente pina sa fac pasul . Practic hotarirea a fost luata gratie concertului. Iar in momentul de fata decit sa ma duc 1 saptamina pe litoral la noi mai bine stau 2 saptamini la Bulgari consumind probabil mai putini bani si simtindu-ma incomparabil mai bine. Pe scurt am sters litoralul romanesc de pe lista de ToGo. Blagodaria Bulgaria.

  9. Eu sunt foarte pissed off pe bulgari. In fact, sunt suparata pe ignoranta romanilor, pentru ca, hell, everybody knows ca avem a marvelous country, dar, tot hell knows ca taraturile politice nu fac nimic in sensul asta. Si s-ar putea face atatea! Am sentimente contradictorii pentru ei: ii felicit ca au reusit sa ne faca sa ne simtim bine acolo, si la preturi mai mici, dar sunt ofticata pe ei, ca sa exprim romaneste sentimentul. Pe noi sunt, dar nu imi vine sa cred ca nu exploatam multimea de locuri cu potential turistic, si, de aceea, pentru ca nu pot crede asta, imi intorc sentimentele negative spre ei. Cool,nu?:)

  10. Nu duce totul spre politic. Ca schimbarea nu vine de la ei. SChimbarea se face de jos in sus. Si asta va mai dura mullllllt timp. Atita vreme cit in Romania stai la o terasa comanzi ceva de mincare si vin dupa 1 ora cu o chestie mica in farfurie despre care imaginatia ta iti spune ca ar putea fi ce ai comandat , cind chelnerul se uita la tine de parca esti ultimul aurolac si ti se trintesc replici de genul: “nu-ti convine du-te ba in alta parte” nu cred ca avem vre-o sansa sa se schimbe ceva in bine. Iar asta nu are NIMIC in comun cu politicul.

  11. Bulgari sunt tari,stiu multe dar la drumuri stau prost…..nu stiu engleza ;),asta e o problema,sa tot mergem acolo…..Mihai ai legatura.

  12. Asa este, nu tine totul de politic. Dar daca nivelul de trai ar fi mai ridicat, poate nu ar mai fi atatea persoane frustrate..dar, sa nu ajungem la discutii inutile -da, va mai dura mult pana se vor schimba lucrurile-, unfortunately, as you said, nu tine totul de politic 😐

  13. Mey, noi ne tot facem atat pe noi ca avem tara frumoasa… Voi ati vazut vreodata alpii elvetieni? Arhitectura vieneza? Peisajele rustice ale germaniei? Alea da peisaje. Nu pot sa zic ca sunt extraordinare, dar in comparatie cu ale noastre sunt extrem de ingrijite, se ocupa lumea de ele, ceea ce in ochii mei le face mult mai valorase decat delta noastre spre exemplu in starea in care se afla, sau decat bahamas-ul romanesc [daca l-ar ‘muta’ cumva] dar aflat in aceeasi stare. Eu cand ma uit la o masina sa zicem, nu ma uit la ea si ma gandesc cum ar fi aratat daca proprietarul ar fi avut grija de ea, ci ma uit si o judec la cum arata ea in acel moment. Call me crazy [or not], dar acelasi rationament il aplic si cand stabilesc frumusetea unor peisaje. De schimbat ar fi multe si eu zic ca daca s-ar aplica urmatoarele 2 lucruri, am da lovitura:
    a)lozinca ‘lasa ca merge si-asa’ sa fie exterminata (as in daca faci un lucru fa-l bine, altfel nu-l mai fa deloc) si
    b)sa incepem sa ne pese (tuturor); tot aud in stanga si-n dreapta ca guvernu ca guvernu; aprob, dar tu ca individ, ce masuri iei? de cate ong-uri te-ai interesat care au acest domeniu de activitate? cate memorii ai facut ministrului turismului? cati bani te-ai apucat sa strangi in acest semn printr-o campanie publica? cate proiecte ai facut pentru fondurile Phare in acest sens?
    Asa ziceam si eu…

  14. Klau, tocmai, nu sunt extraordinare, as you said. Eu cred cu tarie ca peisajele, locurile protejate din rezervatii naturale, monumentele, manastirile, noastre ar fi EXTRAORDINARE, dar pentru acest lucru ar trebui sa existe un minim de educatie, sa fie convingerea ca “daca arunc SI EU hartia la 5m de cosul de gunoi va conta”, daca las sticlele de bere si ceolofanele de la cutiile de mici in spatiile verzi se vor ADUNA -acestia fiind cativa pasi esentiali, necesari-, dar pentru asta este nevoie de minimul de educatie, lucrurile nu se pastreaza si conserva de la sine. Si nu stiu cand vom intelege. Nu stiu cat timp va mai dura. Obviously, tind sa cred ca some pretty good years..

  15. Andreea, faci acelasi lucru: inainte aruncai gaina moarta in curtea guvernului, iar acum o arunci pe toti. Continui sa ignori problema esentiala: ce faci TU ca individ pentru a rezolva problemele astea? De cate ori ai tras pe cineva de maneca si i-ai tinut o mica morala in legatura cu aruncatul hartiei pe jos? De cate ori ai luat atitudine? Noi tot vrem ca sa le avem direct, dar asta nu se poate. In economia de piata din ziua de azi, trebuie sa misti tu ceva, nu vine nimeni sa te traga de mana sa-ti zica: vrei sa rezolvam problema ta? Uite, imi dedic timpul tie si problemelor tale, iti dau si capital pentru a rezolva totul si mai stiu eu ce. NEVER EVER! Daca-ti pasa atat de mult fa un proiect PHARE, infiinteaza o firma acolo, trimite x memorii ministrului, fa o campanie televizata, etc. Ideea e ca trebuie ceva facut de catre mine/tine/el/ea/etc, nu ca toti sa stam si sa asteptam si sa dam vina unii pe altii. O problema trebuie rezolvata, nu ignorata/amanata/pasata/etc. ca poate vecinu o rezolva.

    PS: Scuze Andreea daca am dat impresia ca m-am luat de tine aici.

  16. Da, Klau, citisem punctul b din penultimul tau mesaj. Si am inteles ce ai vrut sa spui. Recunosc, poate si eu am gandit superficial mult timp, poate am fost ignoranta si nu m-am informat despre cum/in ce fel se pot face pasi -chiar si unii marunti- spre solutionarea unei parti dintr-o problema atat de overwhelming. So, nu am luat atitudine, doar pentru ca ma preocupa de putin timp this issue. Pentru ca nu imi place sa spun -si eu, ca multe alte persoane- ca imi pasa, ca nimeni nu face nimic, ca toti sunt de vina mai putin eu, cand pasii nu incep -in conditiile in care simti ca iti pasa- chiar de la tine. De aceea nu am amintit nimic despre ce ai spus tu, desi I’ve got the point.

    Ps: Nu te-ai luat de mine, doar credeai ca nu am inteles. πŸ™‚

  17. πŸ˜‰ you’ve got it girl πŸ˜‰
    un om lamurit => ~ 19.999.999 de oameni care trebuie sa inteleaga cum sta treaba. well, that’s a good start πŸ˜›

  18. Sint mai multi oameni lamuriti. In special cei care mai ies din Romania. Problema e ca sint inca putini. Nu s-a ajuns la masa critica. Iar elementara civilizatie se invata incet. Mai iesi un pic … mai vezi … te mai intorci ( sau nu ) …incerci sa aplici ce ai vazut. Apoi dupa o vreme te cam apuca lehamitea si te trag astia mici in jos ….Si iar trebuie sa iesi. Repetitia mama invataturii.

  19. Perfect de-acord Cop, doar ca:
    1) multi vad si prea putin pricep
    2) la un moment dat stai si te intrebi: oare merita? merita sa te chinui sa schimbi mentalitati comuniste, educatii defectuase, valori fals promovate si incultura crasa? dincolo au si ei uscaturiile lor, dar majoritatea sunt ok. si pentru ce? pentru prietenul tau din copilarie? pentru familie? pentru astea sa stai aici si sa te lupti cu morile de vant? eu unul am trecut prin 2 scoli generale, 3 licee si acum 1 facultate. am invatat sa ma adopt mediului nou foarte bine. am ajuns la concluzia ca efectiv nu mai are rost. astept sa-mi dobandesc cunostiintele necesare in facultate, dupa care nici pe salariu de 1000 Euro/luna nu ma mai prinzi pe-aici. chiar nu mai vad rostul….
    tanar sunt, obligatii majore n-am, la ce sa ma mai chinui? ma ia cu draci in fiecare zi spre facultate cand fara sa vreau vad/aud o situatie in care prostia e manifestata la maxim… πŸ™

  20. De la “Excursie din Bulgaria” am ajuns la excursii permanente in alte tari :|. Si eu am fost o tanara calatoare, 2 scoli generale, 2 licee, in curand 2 facultati -schimbate nu terminate :D-, now how about that, lucky number 2. Si, da, unfortunately, nici eu nu cred ca o sa raman aici.

  21. Andreea, stii ce-ti propun? Daca tot avem atatea-n comun, de ce nu te iau de frumos de manutza si o tulim ? πŸ˜‰ πŸ˜€ πŸ˜›

  22. O tulim pe un Y!M deocamdata..? πŸ˜€ Poate aflam si in ce tara emigram, ca sa nu fim intr-un offtopic continuu πŸ˜›

  23. πŸ˜› fair enough! fiind baiat, incep eu: r a k a t a 7 (fara spatiu, evident). astept vesti de la tine πŸ˜‰

  24. acum revenind la Bulgaria… ca am tot avut ocazia sa citesc articole despre vecinii nostrii de la sud… de fapt totul a plecat de la a cauta niste legaturi de tren spre Thesaloniki… si am dat rand pe rand peste articole de lauda a bulgarilor…
    Sincer cunosc destul de bine tara vecina… numai daca ma gandesc ca am avut vreo 2 ani o relatie cu o bulgaroaica si o gramada de proiecte care au implicat si Bulgaria… e indeajuns incat sa mi se incarce capul cu imaginea unei tari dezolante… in care ajungi sa te intrebi ca prostul prostilor… de ce intr-o tara atat de urata exista un litoral bine amenajat, si la noi care suntem fara doar si poate de cateva zeci de ori inaintea bulgarilor… litoralul arata ca si cum ar fi trebuit sa fie la ei… pe litoralul nostru am fost o singura data in vama si in trecere prin celelalte;am ramas scarbit, in rest mi-am reinventat litoralul romanesc in Sfantul Gheorghe si Sulina la festivalurile de film.
    pe litoralul bulgar am fost tot odata… si in treacat de 2 ori… dar din nefericire pentru mine… vazusem deja cealalta bulgarie… si in loc sa imi placa litoralul lor ca voua, eu am fost in permanenta intrigat… de ce acolo pe coasta era bine si vreo 100 km mai spre plovdiv… arata ca si cum razboiul din somalia s-ar fi desfasurat acolo…de ce toata tara lor e cum nu se poate mai urata(chiar si decat serbia, am fost si la sarbi), mai saraca, mai plina de gunoaie si de politisti de care nu sti daca sa te apropii sau sa fugi si acolo pe litoral … Situatia asta imi aduce aminte de taxa basescu… peste tot unde se facea o sosea noua aparea pancarda “aici sunt banii dvs” tind sa cred ca la fel e si la bulgari…toti banii bulgarilor, da toti pana la ultima leva sunt in litoral… peste restul de tara prapadul…
    cat priveste marea… am ramas indragostit de litoralul grec… oriunde m-as duce in grecia nu as avea de ce sa ma plang… de la corfu, haldiki,patra pana la iraklion,rhodos si katerini… cred sincer ca peste tot se merita mers… singura problema e …CINE SE INCUMETA SA TRAVERSEZE BULGARIA CU PROPRIA MASINA… sincer eu am facut 12 ore, desigur si cu pauze la 3 ore aproximativ… ca sa beau o cafea etc… din astea 12 ore…8-9 au fost in bulgaria in conditiile in care numarul de opriri a fost 1 oprire giurgiu(cafea) , 1 oprire plevna nevoi fiziologice si 10 minute rest, 1 oprire sofia tutun,cafea,gustare, 1 oprire thesaloniki mic de jun, cafea tutun, cateva cumparaturi. adica 2 opriri bulgaria 2 romania si hellas … cred ca e de asteptat peintru oricine sa inteleaga de ce faci cam 3 sferturide drum in bulgaria… mai ales daca mergi si noaptea…iar economia la curent cred ca e o lege strabuna in bulgaria… ai practic sanse minime sa vezi si sa ocolesti gropile si celelalte obstacole din “raliul bulgar”

  25. Ce are toata lumea cu Bulgaria … Pai in primul rind e APROAPE.
    Preturile nu sint nesimtite ca in Romania , iar serviciile sint incomparabil mai bune.

    In Europa poate sint si alte destinatii frumoase si proabil ieftine. Dar am dubii cu privire la ieftine.

    Poate ne recomanzi tu niste destinatii de vacanta ieftine si frumoase in Europa.

  26. Salut, ma bag si eu in vorba:
    Locuri f. frumoase si ieftine, turism organizat nemteste: Austria/Germania, St Leonhardt in Austria, Konigsee in Germenia (pe langa Salzburg).
    Problema: traversarea Romaniei dureaza mai mult (si este MULT mai stresanta) decat traversarea Bulgariei …. am inregistrat colosala viteza medie de 33 km/h asta vara , ce ziceti ? (or mai fi lucrari, trafic si gropi si anul asta ? Sigur ca da!)
    La traversareaa Bulgariei spre Grecia (tot asta vara) afisa vreo 75 km/h ! Si chiar nu am mers cat se putea de tare ….
    Am stat la Nisipurile de Aur de doua ori. Conditiile au fost Ok (hotel 4* cu piscina, mancare buna) cam aglomerat cu multi romani si locuri de parcare putine …. sigur ca in Grecia este MULT mai frumos – marea este mai frumoasa (vezi Sithonia – Porto Carras, insule sau poate chiar mai in sud) insa era vorba de Bulgaria….
    Vizitati Nessebar ! Merita!
    Eu zic atat: raport pret / calitate super tare ! (nu obraznicie ca la noi)

    Daca nu va place Bulgaria atat Grecia, cat si Austria sunt doua solutii f. bune!
    Daca va place sa conduceti treceti si pe la pesterile din Slovenia (http://www.postojna-cave.com) sau rezervatiile (de ex. http://www.np-plitvicka-jezera.hr) si litoralul din Croatia.
    Nu mai zic de Santorini ….. (puteti sa luati un sejur in Creta si o excursie de o zi pana in Santorini).

    Toate sunt frumoase si merita vazute – din pacate destul de scumpe.
    Oricum merita comparate preturile cu cele din Romania !
    Uneori diferentele sunt surprinzator de mici !

    In rest numa’ de bine ! Robert

Comments are closed.