Doua lumi diferite si totusi doua lumi care pot conlucra. Pina la ce punct se inteleg intre ele ramine de vazut . Eu abia descopar. Si pe masura ce descopar o sa incerc sa va povestesc.
In incercarea de a fi un pic mai organizat am inceput sa folosesc iCal. Ce e iCal pe scurt imi permite sa-mi pun evenimente la anumite ore si sa ma atentioneze cu ceva timp inainte ca am ceva de facut. Nu intotdeauna am calculatorul conectat la internet prin urmare nu am cum sa folosesc un soft de calendaring online. In plus exista situatii cind nu am cum sa plec cu Mac-ul dupa mine . Cind am de umblat prin magazine sau cind trebuie sa ajung urgent la o intilnire care nu presupune calculatoare las acasa Mac-ul. Si m-am lovit de urmatoarea problema.
Las Mac-ul acasa , ajung la serviciu unde am desktop-ul linux . Si mi-as dori foarte mult sa am totusi calendarul actualizat ca sa stiu ce am de facut. Toate bune si frumoase pina acuma. Dar cum ajunge calendarul meu intr-un loc online unde sa fie accesibil … cu user si parola ca doar nu-mi doresc sa toata lumea sa stie cind ma duc sa cumpar de la dono niste sorici de pe curul celebrului porc de criza.
Raspunsul este simplu. Servere de linux ? Avem in dotare. Nu va speriati … Nu avem nevoide decit de un singur server. Si acela va fi utilizat minimal ca sa avem calendare comune.
De ce este nevoie pe server ? De un server apache si de modulul web_dav.
Configurarea e foarte simpla. Exemplul urmator este pentru Tfm linux ( il gasiti deja in svn-ul de development de tfm si va veni default in tfm linux incepind din urmatorul release ) dar configuratia e similara pentru restul distributiilor de linux.
LoadModule dav_module lib/mod_dav.so
LoadModule dav_fs_module lib/mod_dav_fs.so
DavLockDB /var/lock/mod_dav/mod_dav
DavMinTimeout 600
Dav On
AllowOverride AuthConfig
AuthName "TFM Calendar"
AuthType Basic
AuthUserFile /etc/apache2/cal_pass
Require valid-user
Asta e tot ce trebuie configurat. Fisierul il puneti in /etc/apache2/conf.d/apache-16_mod_dav.conf , creati directorul /var/www/html/calendar si restartati serverul apache. A si sa nu uit … trebuie creat fisierul /etc/apache2/cal_pass utilizind comanda htpasswd. E necesar pentru ca porcul sa nu citeasca calendarul si sa stie cind urmeaza sa i se taie soriciul de pe buci. Din acest moment puteti publica calendarul din iCal si importa calendarul pe alta masina si pe un alt sistem de operare ( in linux cu KOrganizer de exemplu ).
Este o rezolvare simpla la o problema. Mi s-a parut rezolvarea cea mai rapida pentru ca server apache si mod_dav sint prezente cam in orice distributie decenta de linux. Configurarea este minimala. Cu 10 linii de configurare aveti la dispotie un shared calendar. Modificarile pe server nu implica recompilari , ./configure , make , make install sau alte comenzi care sperie utilizatorul obisnuit.
Evident ca exista si limitari la solutia asta. Dar pentru lucruri mai complicate se poate mari configuratia. De exemplu: se poate ca partea de autentifare cu parola sa fie facuta folosind mysql sau o alta baza de date , se pot defini mai multe directoare de calendaring, se pot adauga in mod dinamic useri. Sky is the limit.