Cine este mai vechi in “bransa” a observat poate ca odata cu evolutia / maturizarea unei platforme hardware / software lucrurile tind sa devina din ce in ce mai instabile la nivelul utilizatorului pina cind platforma devine inutilizabila. Un paradox . Eu cred ca nu.
Initial avem utilizatori si dezvoltatori. Pe masura ce evolueaza, o patforma software, aduna din ce in ce mai multi utilizatori si din ce in ce mai multi dezvoltatori. Utilizatorii vor vrea totul sa mearga “din prima” fara erori , programele sa se instaleze singure si sa aiba o interfata unitare si simpla.
Dezvoltatorii pe de alta parte vor incerca sa creeze programe cit mai simplu de utilizat, cu din ce in ce mai multe optiuni si posibilitati.
Aparent lucrurile merg bine. Dar vine un momement in care sint prea multe optiuni. Si cine va fi bulversat in prima faza ? Utilizatorul care va trebui sa aleaga intre un program care deseneaza frumos o linie rosie si un program care deseneaza frumos o linie portocalie. Iar acest lucru divizeaza comunitatea de utilizatori , apar certuri , apar atitudinile gen “ba a mea ca e mai lunga” etc.
Dezvoltatorul va incerca sa impace capra rosie cu varza portocalie creeind programul lupul dalmatian care va contine o capra rosie si o varza portocalie. Ceea ce inseamna adaugarea un nivel de complexitate inutil.
Pe de alta parte mai exista o a treia categorie intre dezvoltatori si utilizatori : curiosii. Numiti uneori hackeri( nu am sa folosesc termenul de hackeri deoarece a inceput sa aibe un alt sens decit cel pe care l-am invatat eu). Curiosii pot provenii atit din rindul utilzatorilor cit si din rindul dezvoltatorilor. Ei duc platforma la limita testind tot felul de lucruri neortodoxe . Din acest lucru pot ies 2 tipuri de lucruri :
- Lucruri bune ( imbunatatirea vitezei , corectarea de erori de programare , module si functionaliati noi etc)
- Lucruri rele ( virusi, rime , exploituri etc )
In momentul in care lucrurile rele incep sa predomnine increderea utilizatorului in platforma incepe sa scada. Ceea ce tradus in bani inseamna scaderea produselor cumparate / vindute. Ceea ce duce la presiune asupra dezvoltatorului sa creeze sisteme noi si iata un cerc vicios.
Un alt aspect este legat de mediile de devoltare de software. RAD-urile au un mare dezavantaj. Pot fi utilizare de neinitiati sau de programatori slabi. Este foarte adevarat ca si un porogramator slab poate sa faca o aplicatie simpla daca RAD-ul il ajuta. Dar . Un programator slab nu are experienta in lucrul cu codul si nu va tine seama de ce inseamna sa scrii cod secure. Rezultatul ? Aplicatii cu probleme de securitate. In putine cuvinte: RAD-urile scad calitatea codului si cresc potentialele probleme de securitate. O aplicatie facuta de un programamtor slab si utilizata de un utilizator normal scade increderea in platforma software in sine. Aici problema reala este intre scaun si tastatura in conditiile in care o anumita platforma devine prea l-user friendly.
To be continued …
Ar fi interesanta o discutie despre cum se poate stimula activitatea productiva a “curiosilor”, altfel ceea ce ai scris tu aici,oricat de adevarat ar fi e doar o observatie inutila.
Comments are closed.