Skip to content

Olguta la tranta cu internetul

  • by

Olguţa Vasilescu fost senator PRM actual senator PSD vrea sa initieze o lege prin care  injuraturile, obscenitatile, amenintarile ce apar pe internet sa fie monitorizare de o structura a statului. Iar ca propunere ar fi CNA-ul.

Initial am vrut sa ma abtin de la comentarii pentru ca mi s-a parut cel putin hilar modul in care a fost pusa problema.
Sa comentam un pic problema din punct de vedere tehnic:

  1. Un site “mare” ( agentie de stiri , site de televiziune , forum ) are cel putin 5000 de comentarii. Presupunind ca exista un om numit in continuare Georgel care citeste/aproba la fiecare  30 secunde un comentariu ar insemna ca Georgel va munci 41 de ore. Asta ar insemna de fapt ca Georgel este de fapt 5 Georgei. De 5 ori Georgel. Pentru un site mare. Avand in vedere ca sint cel putin 100 de site-uri mari asta inseamna din start 500 de Georgei care sa monitorizeze / modereze comentariile. Un Georgel cu un salariu mediu de 1000 de ron ar insemna o cheltuiala de 500.000 RON pe luna ( asta net ) … Daca vreti sa calculati brut exista calcutatoare de la net la brut pe net dar o sa va speriati…Aici ar fi de discutat daca problema se paseaza la ownerii de site si aruncarea costurilor catre privat dar nu povestim despre asta acum.
  2. Presupunind ca se gaseste o solutie pentru 1. urmeaza intrebarea . Ce face moderatorul cu comentariul ? Blocheaza IP-ul ? Sau nu aproba comentariul ? Daca blocheaza ip-ul avand in vedere ca exista open proxy-uri , renew la lease-ul de DHCP , zombie bots in cit timp credeti ca vor aparea nu 100 ci 100000 de posturi identice sau similare venite de pe n ip-uri ? Problema de secunde pentru un script kiddie cu o minima experienta. Daca nu aproba comentariul se poate intimpla acelasi lucru . Respectivul posteaza o gramada de comentarii astfel incit sa omoare orice incercare de moderare in timp util. Daca a postat 200.000 de comentarii intr-o ora a linisitit orice incercare de moderare indiferent de numarul de angajati. Exista metode a contracara o parte din efecte dar nu exista o metoda 100% safe a opri acest lucru
  3. O alta problema de ordin tehnic este faptul ca site-urile au fost programate diferit utilizind frameworks sau nu, folosind limbaje de programare diferite, cu baze de date diferite . Accesul unei structuri ale statului la bazele de date interne ale unei companii mi se pare aberanta. Pentru ca practic la asta duce aceasta lege.
  4. Din punct de vedere etic ce opreste aceasta structura a statului sa nu intervina in mod abuziv in niste comentarii . Ce opreste aceasta structura sa nu publice de exemplu pe un site un comentariu cum ca “Am o caseta cu basescu ca a batut un copil” si pe alt site sa-l lase sa treaca ? Faptul ca un moderator e “responsabil” ? Sau nu.
  5. Un sistem automat de moderare bazata pe keywords exista. E folosit pe aproape tot ce inseamna blog in Romania. Si este eficient in proportie de 95 – 96% . Deci nu e bullet prof .
  6. Ce credeti ca opreste un owner de site sa isi mute site-ul in mod anonim in Taiwan , China , Rusia sau alta tara  si sa eludeze astfel reglementarile din Romania ? Nimic …

Acuma avand in vedere cele 6 lucruri de mai sus … ia incercati sa scrieti pe o foaie A4 cu font de 14 o lege care sa reglementeze acest aspect … Ce-mi plac mie legile care se fac la stilul “ca asa mi s-a sculat mie de dimineata”. Olgutaaaaaaa s’audeeeee ? Intreaba si tu un specialist inainte de a deschide gura … Ca dupa faza asta o sa ajungi ciuca misto-urilor pe internet.

7 thoughts on “Olguta la tranta cu internetul”

  1. Esti naiv. Se face mult mai simplu. Se instituie doar un organism de control care da amenzi oricui e prins ca nu-si face singur curatenie in content, dupa criterii mai mult sau mai putin subiective.

    Adevarata problema e doar de jurisdictie (problema cu care pana si mult-mai-inteligentii senatori americani au probleme de intelegere).

    Nu zi hop pana nu te vezi pe partea corecta a gardului, atata zic.

  2. Petre : Am atins tangential subiectul: “Aici ar fi de discutat daca problema se paseaza la ownerii de site si aruncarea costurilor catre privat dar nu povestim despre asta acum.”
    Daca se face cum zici tu toate costurile se arunca in spinarea ownerilor de site-uri. Iar aici e mult de discutat.
    Oricum ar fi legiferata problema stii vorba aia … “Troli au fost, troli sunt inca, si-or fi pe plaiul internetesc”

  3. sa mai incercat aceasta lege de rahat si in tari precum franta dar nu sa reusit..in haosul asta de la noi chiar nu o sa reuseasca…astea sunt vise
    plus ca avem cei mai tari hackeri din lume care vor face praf site urile ministerelor….sa stea drek cuminti

Comments are closed.