Ar fi foarte interesant de realizat un top20 al aplicatiilor pe care un utilizator de linux le foloseste. Nu cred ca un singur top ar fi totusi de ajuns. Pentru ca n-as putea sa compar apache cu k3b sau firefox cu gcc .
Eu am sa incerc sa fac un top20 al celor mai utile programe de desktop . Apoi pe rind alte categorii.
- mplayer http://www.mplayerhq.hu Dupa mine este una din aplicatiile esentiale in linux. Home userul vrea sa vada filme, vrea sa asculte muzica, vrea sa transforme un AVI necompresat intr-un DIVX. Este adevarat ca mplayerul nu este singur in domeniu. Exista xine, gstreamer, vlc dar eu prefer totusi mplayer.
- openoffice http://www.openoffice.org Aproape orice utilizator are nevoie de un editor de texte , de un program de calcul tabelar .. Pe scurt de un pachet de office. Mai mult este nevoie ca documentele scrise pe linux sa fie citite pe windows si invers. Prin adoptarea ODF acest lucru incepe sa fie posibil. Ca parte negativa ar fi de remarcat absenta VB script astfel incit multe "excel-uri" in special cele complicate cu formule nu vor fi vizualizate corect.
- gaim http://gaim.sourceforge.net/ In viata de zi cu zi este nevoie de comunicare rapida. Si cum lucrurile evolueaza intr-un ritm din ce in ce mai alert e nevoie sa tinem legatura cu prietenii sau partenerii de afaceri in timp real. Mailul nu este in totdeauna o buna solutie pentru ca mecanismul este lent. Asa ca aici intervine Messengerul . Gaim-ul suporta "multiple accounts" , este multi protocol (poti fi pe yahoo , icq si msn in acelasi timp). Dar are citeva lipsuri ( dupa parerea mea destul de mari): lipseste inca partea de chat video / audio, transferul de fisiere nu functioneaza corect pe anumite protocoale si nu este eye candy ( ar putea sa aiba un whiteboard , picture sharing board etc )
- firefox http://www.mozilla.com/ Nu cred ca mai are nevoie de nici o prezentare. E nevoie de un browser bun? Il recomand cu caldura. Ce nu imi place la FF ? in primul rind partea de mouse gestures. Da un feeling de nefinisat. Iar instalat default fara pluginurile de cosmetizare e uritzel rau. Iar dialogul de save / load e specific si ma enerveaza ca nu il foloseste pe cel default.
- thunderbird http://www.mozilla.com/en-US/thunderbird/ Nici thunderbird nu are nevoie de nici o prezentare. Pentru tot ce inseamna mail. Suporta foarte bine foldere de mail imense. Are filtrare antispam. Ce nu imi place: aspectul butucanos in configuratia default si nu imi place faptul ca nu stie de maildir.
- opera http://www.opera.com De ce recomand opera ? Pentru ca este un program extrem de productiv. Navigarea se face foarte usor folosind mouse gesture. Este un browser foarte rapid. Pentru vizitatea site-urilor "normale" este productiv. Ce nu imi place: multe din site-urile ajax nu functioneaza sau functioneaza prost.
- k3b http://www.k3b.org/ Pozele ,filmele , documentele sau programele trebuie puse pe CD-uri. Aici intervine K3b. Cineva spunea ca Nero ar avea mai mult facilitati. Este adevarat ca Nero arata ceva mai bine dar K3b face exact ce zice . Si o face excelent. Cind a aparut Nero pentru linux m-am intrebat daca are vreo sansa. Deoarece K3B are MULTE clase peste.
- amarok http://amarok.kde.org/ Muzica trebuie tinuta in ordine. amarok organizeaza muzica si o playaza. combinatie reusita intre organizer de muzica si player. Am renuntat la vechiul xmms in favoarea amarok
- showimg http://www.jalix.org/projects/showimg/ Pentru vizualizarea pozelor este un soft bun. E light si merge bine. Ce nu imi place la el e ca nu exista pluginuri pentru flickr sau pentru image gallery.
- kvirc http://www.kvirc.net/ Client de irc cu suport de scripting. Ca si client de irc este decent si usor de utilizat. Ce ii lipseste: consistenta si compatibilitate intre versiuni . Cred ca in 3 ani au schimbat limbajul de scripting de vreo 3 ori. Ceea ce face aproape imposibila realizarea unor scripturi decente ( gen channel protect , trivia, etc ) care sa ruleze pe orice versiune.
Topul meu personal:
1) Midnight Commander – batranul si credinciosul filemanager, cred ca mai mult din obisnuinta l-am pus pe primul loc, desi de vreo cateva luni am migrat la GNOME, tot nu m-am obisnuit sa folosesc filemanager-ul nativ (Nautilus), mi se pare mult mai simplu sa deschid un terminal si sa scriu mc
2) gVIM – pentru ca in ciuda interfetei spartane, este editorul care il folosesc zi de zi, are o sumedenie de scripturi si plugin-uri care il transforma intr-un ide veritabil si nu trebuie sa fii bunica lui Stefan cel Mare (a se citi Lisp guru ca sa il folosesti).
3) Firefox – browserul de facto, suport complet pentru tot ce-mi trebuie, aproape stabil in ultima incarnare (2.0), rock solid in 1.5. E comod de utilizat si ofera o experienta de lucru placuta.
4) Evolution – interfata comoda de utilizare, integrare cu tool-urile de la Microsoft, ca deh, unii mai avem nevoie si de interoperabilitate, facilitati de filtre si integrare cu DE-ul utilizat.
5) Konversation – pe vremea cand foloseam KDE era clientul meu preferat de IRC, mult mai curat in design decat kvirc-ul, ofera un set extins de functionalitati out of the box, nici pana in ziua de azi nu am simtit nevoia sa-i extind functionalitatea prin scripturi sau plugin-uri.
6) Amarok – ofera o experienta foarte placuta de utilizare, integrarea cu wikipedia si site-urile de lirycs e o placere, nota 10 cu felicitari, si din pacate nu are un echivalent in lumea GNOME.
7) TvTime – aplicatia PVR care mi-a cauzat cele mai putine probleme, a vazut din prima tuner-ul si se poate destul de usor configura cat sa nu imi dea dureri de cap.
8) MPlayer – ca toata lumea il foloseste si mi-a intrat in obisnuinta
9) xine – abia am inceput sa-l descopar si mi se pare o jucarie mai bine facuta decat concurentul mplayer
1: mc
2: firefox
3: gaim
4: valknut
5: amarok
6: thunderbird
7: mplayer
8: urpmi
9: gqview
10: openoffice
vlc
Comments are closed.