Skip to content

Am testat: OpenSolaris

  • by

Astazi am testat o instalare de OpenSolaris . De ce ? In primul rind din cauza anuntului ca MySql a fost cumparat de catre Sun. Prin urmare OpenSolaris va deveni un jucator destul de important in piata opensource. Stiti si voi … O singura platforma pe care exista si functioneaza bine java si acuma una dintre cele mai populare baze de date. Pe mine ma batea gindul sa testez de multa vreme OpenSolaris si sa-l pun in regim de teste zdravan sa vad cum se comporta. Motivatia variaza:

  • Din cauza de Zfs
  • Apoi pentru ca SunOs-ul a fost unul din primele sisteme de operare cu care am lucrat foarte multa vreme pe vremea cind eram in facultate.
  • Curiozitate sa vad cum se comporta un sistem facut de SUN

Zis si facut . Am downloadat OpenSolarisul ( 3 zip-uri de circa 1G fiecare ). Nu am inteles de ce nu lasa la download iso-ul. Un pic retardata procedura de obtinere a iso-ului . ( cat file1 file2 file3 >OpenSolaris.iso )
Am facut repede o imagine vmware de 8G cu 512M ram si am incercat sa instalez. Prima surpriza a venit cind nu a dorit sa se instaleze pentru ca nu are 768M ram. Nu inteleg de ce 768 si nu 1G pentru ca ma indoiesc ca sint multe calculatoare cu 768M Ram. Poweroff la vmware , ridicat limita la 1G RAM . Si a venit incercarea numarul 2. Un alt sistem requirement : 20G spatiu pe disc. Am ridicat din umeri , am sters imaginea veche am recreat o imagine de 25G ca sa fiu sigur ca incape si am inceput instalarea. Dupa cum probabil stiti instalarea in masina vmware este LENTA. La OpenSolaris mie personal instalarea mi s-a parut FOARTE lenta. O fi compresia de vina nu stiu. Nu am stat sa vad in ce format tine pachetele.
Ce m-a surprins in mod placut este installerul . Foarte ingrijit lucrat , cu butoane rotunjite , interfata aqua. Pe scurt eye-candy. ( La finalul articolului o sa pun citeva poze din timpul instalarii).
Intrebarile in timpul installerului sint foarte putine. Nu am intrat in detalii sa incerc sa-mi aleg ce pachete sa instaleze etc (presupun ca se poate dar nu am intrat in meniurile advanced) . Pentru un prim test era irelevant. Vroiam sa-l vad instalat si sa vad cum se misca.
Dupa timpul de asteptare la sfirsitul instalarii a dat eroare , in logurile de instalare nu a scris nimic. Aparent totul era ok dar instalarea failed. Stiti si voi genul de eroare: “Error: everything went ok”.
Prin urmare instalarea s-a oprit , n-am avut nervii necesari sa incerc inca o instalare dar cum fac rost de un calculator ceva mai rasarit o sa incerc sa instalez direct pe el.
Si acum pozele:

open_solaris_1.jpgopen_solaris_2.jpgopen_solaris_failed_3.jpg

7 thoughts on “Am testat: OpenSolaris”

  1. La mine a mers o instalare de OpenSolaris dar numai in vmware server 2 (ala beta). Versiunea 1 nu prea se impaca, nici pe VMWare ESX nu e prea bine sa-l pui ca se misca infernal si roade CPU la greu.

    Nu stiu cum merge pe Workstation, ca din ala n-am. BTW, SUN Solaris normal merge si pe VMWare Server 1.0.4.

  2. Eu am instalat acum ~ 2 ani un OpenSolaris direct pe HDD (ISO luat de pe site) si totul a decurs OK. Nu cred ca am stat mai mult de doua ore in el pentru ca nu i-am vazut rostul. La prima vedere nu are nimic interesant. In linia de comanda te descurci sa faci chestii basic (mai mult nu am incercat) dar interfata grafica la momentul respectiv era foarte … patratoasa.

    As vrea totusi sa vad despre ce este vorba si la un AIX si HP-UX dar nu prea gasesc de unde sa il “iau”.

Comments are closed.