Skip to content

Conferinta “Open source means business”. Impresii si reactii

  • by

Dupa cum am mai scris Joi 13 Sept a fost conferinţa “Open Source means Business” . Iata cum s-au desfaşurat evenimentele

 

V-am mai spus ca exista mult prea multe maşini in Bucureşti ? Daca nu va spun acuma . E o adevărată aventura sa încerci sa traversezi oraşul cu maşina dimineaţa. Evident conferinţă a început la 10:45 fix la câteva minute după ce am ajuns. Am apucat sa mă instalez in sala si sa montez camera.

 

Prima prezentare a fost a lui Bogdan Radulescu despre Nimblex. Ce se poate face cu Nimblex , descriere generala , importanta manualelor. Slide-uri foarte colorate si frumos aranjate. Eye candy presentation. Bogdan se descurca mult mai bine la sesiune de întrebări / răspunsuri decit la vorbit mult in fata oamenilor. In prezentare e un pic stingher . Dar asta se învaţă in timp. Pachetul Nimblex va fi pus in vânzare si va costa circa 80 RON evident in aceşti bani se include suport.

 

Câteva poze:

 

osmb_000.jpgosmb_001.jpgosmb_004.jpgosmb_019.jpg

 

Următoarea prezentare a fost a Dianei Cionoiu despre OLPC. Eu cred ca a fost cea mai buna prezentare de OLPC pe care am văzut-o pina acuma. Descris frumos si pe înţelesul tuturor ce este un OLPC , ce poate face , la ce poate fi folosit si ce nu se poate face cu OLPC. A atins in prezentare importanta OLPC pentru educaţia copiilor. Apoi a urmat un demo cu contribuţia Romaniei la proiectul OLPC. A fost foarte haios sa o vedem pe Diana folosind “Păturica” de dans. Nu am văzut intr-o alta prezentare un demo de genul ăsta. Si a fost de efect. Au fost mici probleme tehnice inerente oricărei prezentări dar care s-au rezolvat rapid.

Citeva poze:

 

osmb_005.jpgosmb_007.jpgosmb_008.jpgosmb_010.jpg

 

A urmat Daniel Mierlă cu o prezentare despre OpenSer. Prezentarea a fost ok, un pic cam prea monotona si blazata ( e posibil sa fie doar părerea mea ). A punctat despre cum poţi sa-ti dezvolţi o afacere de Voip folosind OpenSer , avantaje fata de tehnologia clasica . Pe scurt o prezentare standard al unui produs cu accente puse pe partea comerciala.

Citeva poze:

 

osmb_011.jpgosmb_012.jpg

 

Si a urmat ultima prezentare. A mea. Am vorbit despre maşinăria de dat reclame ( televiziune cu circuit închis in format digital ) si anume TFM Media Station. Evident am început complet emoţionat (iar a trebuit sa vorbesc mai devreme decit mă aşteptam). Eu am simţit cum îmi tremura vocea. Ulterior cind am văzut materialul filmat am constatat ca nu se simţea din exterior. Eu nu sint un vorbitor înnăscut si încet, încet învăţ sa-mi înving emoţia de a vorbi in fata unor oameni. Am ales nişte slide-uri simple. Negru pe alb, ideile principale despre care urma sa vorbesc. In plus am avut câteva screen shots cu interfaţa de administrare si o diagrama de conectare a TFM Mediastation. Asta m-a ajutat foarte mult pentru ca nu m-a lăsat sa deviez de la subiect si am putut detalia fiecare aspect. Pe parcursul prezentării am încercat sa păstrez un ritm de vorbire destul de alert ca sa nu plictisesc oamenii din sala. Am primit aplauze la final ceea ce m-a încântat.

Câteva poze:

osmb_013.jpgosmb_014.jpgosmb_016.jpgosmb_018.jpg

Dupa conferinţă au urmat discuţiile libere de business intre participanţi.

 

 

Ce am gresit la prezentare:

 

  • Am sărit peste 2 puncte din prezentare ( nu le făcusem slide fiind convins ca nu e necesar un slide ca n-am cum sa uit ) . Mental note: Slide-uri se fac pe toate ideile despre care trebuie sa vorbesc pentru ca in fata oamenilor de emoţie se pot uita lucruri .
  • Nu sint obişnuit sa port cămaşa lunga si am tendinţa de a mă juca cu mânecile in timp ce vorbesc. De asemenea m-am plimbat ( balansat ) prea mult. Greu sa stau locului când vorbesc.
  • “Nu deschizi suficient gura când vorbeşti”. Prin urmare sunetul a fost destul de slab. Aceasi problema a fost si la Bogdan.

Cum m-am pregătit pentru conferinţă ?

 

In primul rind m-a ajutat foarte mult Diana care mi-a explicat cum trebuie sa vorbesc si mai ales ce sa nu spun. Eu fiind de formaţie om tehnic am tendinţa de a intra in detalii tehnice. Ceea ce e o greşeală când faci o prezentare orientata spre business. Apoi discuţiile nu trebuie sa fie la persoana a treia . Frazele la persoana a 3-a sint impersonale si plictisitoare. Este o greşeală sa prezinţi produsele concurente sau sa te raportezi foarte mult la ele.

 

In al doilea rind am recitit posturile lui Dragos de pe blog referitoare la conferinţe. Sint de un real ajutor. Posturile despre acest subiect sint ceva mai vechi dar exista buton de search la el pe blog

 

Evident m-am uitat pe youtube prezentarile lui Guy Kawasaki. Foarte, foarte instructive. Daca aveţi de făcut prezentări neapărat sa le vedeţi măcar o data.

 

Apoi am scris pe o foaie de hârtie ideile despre care urma sa vorbesc Si am discutat cu mai multe persoane. Din prima varianta cred ca au ramas doar 2 idei restul au luat o alta forma. Daca aveţi de făcut prezentări scrieţi ideile apoi consultaţi-va prietenii si oamenii care au experienţă… Este de foarte mare ajutor din 2 motive simple:

 

  1. Prietenii va pot da idei noi si vedeţi cum reacţionează la ce spuneţi . Pe scurt feedback primar
  2. Vi se fixează in memorie ideile despre care veţi vorbi. Asta va ajuta in timpul prezentării când apar emoţiile.

Cum m-am îmbrăcat?

 

Business casual. La mine asta a însemnat cămaşă alb-crem eleganta si in acelaşi timp comoda, pantaloni de culoare închisă , adisasi negri. Nu m-am îmbrăcat la costum pentru ca nu sint obişnuit deloc cu costum si mă simt de parca as merge la tribunal când sint in costum. Costumul imi da o stare de disconfort foarte mare si pe lângă emoţiile de vorbit in public sa se adune si stresul cu costumul ar fi fost cam prea mult.O sa pun un post special cu poze care sa ilustreze cum am fost imbracat

 

Reacţii post conferinţă:

 

Ulterior conferinţei TFM a dat un comunicat de presa referitor la TFM MediaStation. Au mai apărut ştiri despre subiect pe:

 

3 thoughts on “Conferinta “Open source means business”. Impresii si reactii”

  1. Te agiţi prea mult. Sunt absolut sigur că acei oameni erau mai interesaţi de ce aveai de spus decât de modul în care te jucai cu manşetele de la cămaşă. Evitând evident cazul în care le băgai în gură.

Comments are closed.