Skip to content

My first almost mac

  • by

Orice programator are nevoie de un editor de texte BUN. In cautarile mele am dat peste TextMate.De ce e cel mai bun pentru mine? In primul rand imi mareste mult productivitatea pentru ca are notiunea de “text snippets” . In loc sa ma concentrez pe lucruri de genul ” oare am inchis acolada ?” , “oare for-ul asta are toti parametrii ?” ma pot concentra pe codul efectiv.

Multi ma vor contrazice si vor spune ca si in Linux exista editoare de texte bune. Nu neg asta. VIM-ul are plugin de cod snippets. Dar nu e acelasi lucru ca TextMate, e mai…butucanos, mai greu de utilizat.

Si uite-asa, incet incet incep sa inteleg de ce foarte multi programatori trec pe Mac

Prima data am vazut TextMate intr-un tutorial de Ruby si mi-a placut cum prezentatorul din citeva apasari de taste scria o bucata de 3 -4 linii de cod concetrandu-se pe ideea codului nu pe sintaxa lui.

Evident ca l-am cautat pe net in speranta ca voi gasi o versiune care sa ruleze pe Linux sau in cel mai rau caz pe Windows dar ghinion,baietii(sau fetele? :P) de la TextMate nu scot decit versiune de Mac OSX.

Mac-urile au inceput sa fie anul acesta o prezenta obisnuita in Romania. Ceea ce e un lucru bun din punctul meu de vedere. Nu pentru ca urasc Windows-ul spun asta ci pentru ca OSX chiar este un sistem de operare apropiat de utilizatorul normal(sau banal, apropo de bancul cu tipurile de sex)

Interfata grafica este foarte frumoasa si este prietenoasa. Nu trebuie sa faci o gramada de artificii pentru ca un lucru sa mearga bine. Sa nu uit un lucru esential:e un sistem de operare stabil! Mac-urile au o arhitectura hardware bine stabilita si doar perifericele pot fi exotice.Si acest lucru il ajuta mult.

E adevarat ca daca vrei un Leopard trebuie sa iti cumperi un Mac si uite-asa am inceput sa cochetez cu ideea de a-mi lua unul.

Zilele trecute Apple a anuntat aparitia noilor Mac Book in carcasa de aluminiu (lucru important pentru mine pentru ca cel de plastic mi se pare foarte fragil … iar Mac Air mi se pare inca o fita scumpa) asa ca sint foarte aproape de a trece de la idee la practica.

Insa inainte de a ma arunca sa imi iau un Mac am vrut sa stiu cum ma inteleg cu el.

Prima varianta a fost sa imprumut de la un prieten un Mac Book Pro. Din pacate nu am putut sa il tin decit o zi ca sa imi fac o idee de cum arata si cum se misca. Aveam nevoie de mai mult.

Asa ca am inceput sa sap pe net dupa o versiune de Leopard care sa mearga si pe arhitecturi hardware dferite de cele de la Mac-urile clasice. Am dat peste hackintosh unde am descoperit ca baieti de treaba s-au apucat sa modifice Leopardul astfel incit sa mearga pe laptopuri “normale”.

Pe forumurile lor am dat peste un vechi amic care a fost dragut si mi-a pus la dispozitie un dvd cu Kalyway 10.5.2 ( versiunea de Leopard modificata de cei de la hackintosh ) . Si m-am pus pe testat.

Ca arhitectura hardware pentru teste folosesc un laptop HP 8710p.

Instalarea:

Pentru cei care nu au instalat niciodata un Mac ( subsemnatul included ) installerul poate parea un pic ciudat intr-un punct. Daca-l lasi sa-ti utilizeze tot diskul nu sint probleme. Insa mai aveam o partitie cu date pe laptop si nu doream ca acea partitie sa dispara din peisaj. Asa ca … am avut nevoie de cd-ul de instalare de TFM pentru a putea sa creez o partitie fat32 pe care installerul de Mac a stiut sa o stearga si sa instaleze Leopardul in el. In afara de acest punct sensibil … Next , next , next.

Primele probleme:

Reteaua. Nu a vazut placa de retea din prima. Cautind un pic pe forumul isanelymac am gasit rapid ca trebuia sa downloadez un kext si sa-l instalez. Partea frumoasa la orice sistem de operare nou este ca totul este atit de ciudat … nu stii ce comenzi poti sa dai … comenzile cu care esti obisnuit nu exista sau sint diferite (Ah! Space: the final frontier…to baldly go where no man has gone before!)

Sunetul. Aici am avut de alergat citeva zile… In cele din urma merge. Tot gratie forumului insanelymac.com. Pe hp 8710 e nevoie de un packet cu drivere pentru AD1981HD care sa stearga din sistem driverul AppleHDA. Don’t ask why … Cert e ca asa merge. Am incercat 5-6 variante pina sa ajung la solutia asta.

Wireless. N-am gasit o solutie inca pentru wireless. Se pare ca e destul de complicat sa scrie niste drivere pentru WiFi. In momentul in care gasesc cum se face, voi updata postul acesta. Deocamdata nu ma deranjeaza prea tare ca nu am wireless la laptop pentru ca la dimensiunea hp-ului poate fi confundat lejer cu un desktop.

Concluzia :

E momentul sa imi iau un Mac! Imi place, ma impac bine cu el, e o jucarie noua. Si e un bun cadou pentru Craciunul care nu mai este atit de departe. Unul din colegi m-a intrebat seni(n/l) “Auzi ba ? Tu iti iei editor de texte de 2000 $?” .

Am raspuns sec: “DA”

7 thoughts on “My first almost mac”

  1. also: pentru hardcore coding (whatever that means) standardul de-facto e SlickEdit. costa, dar nu cat te costa pe tine TextMate 😛 si pe deasupra e multiplatforma.

  2. Windows am mai folosit din cind in cind. Dar am vazut cit de prost de poate misca Vista si am capatat o mare jena in a utiliza windows.
    Mac-ul ma atrage mai mult. Dupa cum spuneam in articol , pentru mine va fi o jucarie noua.
    Daca va zace intr-un colt uitata sau daca chiar va fi folosita ramine de vazut. Oricum Leopardul din punct de vedere tehnic in spatele ferestrelor se bazeaza tot pe un unix (ca se cheama bsd sau darwin e irelevant) deci as putea sa pun pe el cam tot ce imi trazneste si mergepe linux.

  3. Poate ma ajuti si pe mine cu reteaua si sunetul. am tot cautat dar nu pricep… am reusit sa instalez o.s.-ul dar nu imi vede reteaua, internetul si sunetul.
    in rest e ok.

Comments are closed.