Skip to content

Solar power station in Bulgaria

  • by

Citeam pe news.bg ca bulgarii vor incepe constructia unei centrale solare linga Shumen. Constructia va costa 220 milioane de euro. Iar centrala va produce 120 MWh. Ce mi se pare insa cel mai interesant este urmatorul calcul:
La noi costul pentru 1 kW este de 0.3991 RON = 0.127134 Euro. Asta inseamna un cost de circa 127 Euro / MW.
In cit timp se amortizeaza investitia ? 220 Mil / 127E / 24h este circa 600 zile. Deci aproape 2 ani. Evident calculul este minimalist. N-am tinut seama de costurile de intretinere/reparatii, n-am tinut seama ca pe linga energie electrica centrala produce caldura ( 570 MW ).

 

Mi se pare mie sau investitia este foarte rentabila ?

 

Later edit:

 

Mihai m-a atentionat ca o centrala solara nu poate produce 24h . Are dreptate . Sa presupunem ca 6 ore pe zi poate produce la intreaga capacitate. Asta inseamna un raport de 4 la 1. Ah … si n-am tinut seama de anotimpuri . Sa zicem ca prinde 2 anotimpuri din 4 in care poate functiona la maxim. Asta inseamna inca un 2 la 1. Ceea ce inseamna ca investitia s-ar amortiza in 16 ani. Avind in vedere ca e energie curata mie tot mi se pare rentabil.

Tags:

5 thoughts on “Solar power station in Bulgaria”

  1. Costul asta de kwh este de la client? Pentru ca la ‘poarta’ sursei e mult mai ieftin, se adauga ulterior costurile de transport (intermediari) samd.
    E mai putin rentabil decat pare, pe de alta parte nu uita ca in realitate curentul nu va ramane la pretul curent – ci se va scumpi.

Comments are closed.